סיפור מקרה: רקפת
הרקפת, עם יכולתה לשגשג במקומות מאתגרים, משמשת כמטאפורה מצוינת לשיקום אמון במערכות יחסים. כמו שהרקפת פורחת מתחת לסלעים, במקומות שבהם אחרים מתקשים לגדול, כך גם במערכות יחסים ניתן למצוא פוטנציאל לצמיחה מחודשת אף במצבים קשים.
שיקום האמון הוא תהליך עדין, הדומה לשטיפת הכוס המלאה בבוץ. כאשר אנו מתחילים לשלב חוויות חיוביות ואינטראקציות טובות – כמו המים הנקיים – אנו מאפשרים לאמון להתחדש ולצמוח. בדיוק כפי שהמים מנקים את הבוץ ומאפשרים לראות את התחתית של הכוס, כך גם החוויות החיוביות מחזירות את הביטחון ואת היכולת להאמין אחד בשני.
בין אם מדובר ברקפת שמצליחה לפרוח בתנאים מאתגרים ובין אם מדובר בשיקום מערכת יחסים, מדובר בתהליך שדורש סבלנות, זמן ואמונה ביכולת לצמוח מחדש. עם טיפול מתאים ושימת לב לצרכים הרגשיים, ניתן להחזיר את האמון ולבנות קשרים חזקים ועמידים יותר.
״רקפת, רקפת, ציפור מצפצפת,
הציצי אך רגע אלי!"
רקפת נהדרת בסלע נסתרת,
נסתרת מנפש כל חי!.
סיפור רקפת:
רקפת, אישה בת 40, פנתה לטיפול EMDR בעקבות קשיים עמוקים באמון באנשים וביכולת שלה להמשיך הלאה לאחר חוויות פוגעניות מהעבר. במהלך השנים, רקפת חוותה מספר חוויות קשות שהשפיעו על התפיסות שלה לגבי עצמה ואחרים. היא כיום גרושה, נמנעת לצאת לדייטים, וחשה קושי ביצירת חברויות עמוקות. חוויות אלו חיזקו את התחושה שלה שאין לה אמון באנשים, מה שמוביל אותה להתרחק מקשרים חברתיים ומרגש של אינטימיות. רקפת מרגישה לכודה במעגל של ספק ופחד, ומבינה שעליה להתמודד עם האתגרים הללו כדי לחזור לחיים מלאים ומספקים.
רקפת גדלה בבית שבו האווירה הייתה לא יציבה. כשהיא הייתה בגיל ההתבגרות, היא חוותה בריונות מצד ילדים אחרים בבית הספר. חוויות אלו חיזקו את התחושות שלה שהאמון באחרים מסוכן, והיא הרגישה שלא משנה כמה היא תנסה, היא תמיד תהיה "לא מספיק טובה" כדי להיות אהובה או מקובלת.
בגיל 25, רקפת נישאה והאמינה שהיא מתחילה פרק חדש בחייה. עם הזמן, היא גילתה כי בעלה בוגד בה. הבגידה הזו שברה את ליבה והפכה את התחושות שלה לגבי אמון באנשים ליותר מורכבות וכואבות. היא החלה להרגיש שאפילו האנשים הקרובים אליה לא יכולים להחזיק בה ובצרכים שלה.
במהלך הלידה, רקפת הרגישה כאב פיזי ונפשי עצום. היא חשה לבד ונטושה, והתחושה שהבעל שלה לא שם בשבילה חיזקה את המחשבות שלה על כך שהיא צריכה לסמוך רק על עצמה. התחושות הללו חיזקו את המחשבה שלה שהיא צריכה להדחיק את הצורך שלה בעזרה ובתמיכה, דבר שהוביל אותה לתחושת חוסר יכולת וחוסר ביטחון גם כאמא.
לאחר הלידה: גילוי הבגידה לאחר שהפכה לאמא, רקפת חוותה את אחד הרגעים הקשים ביותר שלה. לאחר הלידה של בתה, אחת המאהבות של בעלה התקשרה אליה כדי לספר לה על הרומן. באותו הרגע, רקפת חשה שהחלב מפסיק להיכנס לגופה. הרגע הזה היה קשה ומטלטל, כשהיא מצאה את עצמה במצב של פגיעות רבה, והרגישה שזהו שיא הכישלון שלה כאמא ואישה. זה חיזק את התחושה שלה שהיא לא יכולה לסמוך על אף אחד, ושעולם האמהות והזוגיות שלה מתערער.
זיכרונות שנבחרו:
גיל 3: טיול עם אמא והדודה : רקפת זוכרת את הטיול שלה עם אמא שלה והדודה. במהלך הטיול, בשלב מסוים, היא עצמה את עיניה. כשפקחה אותן, היא ראתה גבר מבוגר שמחזיק בידה, והיא שמעה את אמא שלה והדודה צורחות לכיוונה. החוויה הזו נחרתה בזיכרונה והחלה לחזק את התחושה שהעולם סביבה אינו בטוח ושיש לה להיזהר מאנשים זרים.
גיל ההתבגרות (12): בריונות בגיל ההתבגרות, רקפת סבלה מבריונות על ידי שתי בנות בכיתתה. הן איימו עליה שיפגעו בה, ובמקום למצוא תמיכה מההורים שלה, היא לא קיבלה מענה ראוי. התחושות של חוסר הגנה ותחושת בדידות חיזקו את המחשבות שלה שהיא חייבת להתמודד לבד עם הקשיים, ושסביבתה אינה מספקת לה את התמיכה לה היא זקוקה.
זיכרון גילוי הבגידה: לאחר הלידה של בתה, רקפת חוותה חוויה קשה נוספת. אחת המאהבות של בעלה התקשרה אליה כדי לספר לה על הרומן. הרגע הזה היה קשה ומטלטל, כשהיא חשה בשברון הלב שלה ובתחושת הפגיעות הרבה. באותו הרגע, היא חשה שהחלב מפסיק להיכנס לגופה, תחושה של אובדן הקשר עם עצמה ועם התפקיד החדש כאמא.
הרגע הזה עורר בה את התחושות העמוקות של חוסר ערך וכישלון. היא הרגישה שזהו שיא הכישלון שלה כאמא ואישה, והדבר חיזק את התחושה שלה שהיא לא יכולה לסמוך על אף אחד. כל האידיאלים על זוגיות ואמהות, אשר החליפו את חייה, קרסו בבת אחת. העולם החדש שלה, מלא באתגרים ובשמחות של א motherhood, התערער, והתחושה של בגידה גרמה לה לתהות אם יש מקום שבו היא יכולה להרגיש בטוחה.
רקפת, שמצאה את עצמה במצב של פגיעות רבה, החלה לשאול את עצמה אם אי פעם תוכל לסמוך שוב על אנשים. התחושות הללו פיצלו את עולמה הפנימי, והפכו את המסע שלה כאמא לזמן של חיפוש אחר משמעות ואמון, במקום שבו הכל הרגיש מתערער.
מחשבות שליליות:
"אני לא יכולה לסמוך על אף אחד."
"העולם מסוכן, אני לבד בזה."
"אם אני אתן למישהו להתקרב, זה רק יוביל אותי לכאב."
"אני לא שווה אהבה או עזרה."
"לא משנה כמה אנסה, אני תמיד אהיה לבד."
רגשות שחוותה במהלך EMDR:
כאב עמוק: רקפת חוותה כאב חזק בעקבות הזיכרונות של הבריונות והבגידה.
בושה: היא הרגישה בושה על כך שלא הצליחה לבקש עזרה או לשתף את רגשותיה עם אחרים.
חרדה: חרדה הכתיבה את המחשבות שלה במהלך כל תהליך הטיפול, כשהיא נזכרת בפגיעות שלה.
עצב: היא חוותה עצב רב על כך שהאחרים לא הצליחו לראות את הכאב שלה ולתמוך בה.
תסכול: רקפת חשה תסכול על כך שהרגישה שהיא נאלצת להתמודד עם הכל לבד, גם כאמא.
מחשבות חיוביות:
"אני ראויה לאהבה ותמיכה."
"אני לומדת לסמוך על עצמי, אך גם על אחרים."
"אני יכולה לבקש עזרה ולתמוך בעצמי."
"עברתי קשיים, אבל אני חזקה יותר ממה שאני חושבת."
"אני יכולה לבנות קשרים בריאים עם אנשים אחרים."
באמצעות העבודה ב-EMDR, רקפת תתחיל לעבד את תחושותיה וזיכרונותיה, תהליך שיאפשר לה להתחיל לבנות מחדש את האמון, להרגיש יותר בטוחה בעצמה ובקשרים עם הסובבים אותה, ולצמוח כאדם חזק יותר.
במהלך תהליך ה-EMDR, ניתן לצפות לשינויים חיוביים אצל רקפת, כגון שיפור בתחושות רגשיות והפחתת חרדות הקשורות למערכות יחסים. היא עשויה להרגיש יותר נינוחה בסיטואציות חברתיות ולפתוח את עצמה לבקש עזרה מאחרים, מה שמעיד על אמון גובר במעגל התמיכה שלה. בנוסף, היא עשויה לפתח תחושות חיוביות יותר כלפי אנשים ולהרגיש פחות חשש או חשד כלפיהם, דבר שיכול להקל עליה
נ.ב לספקנים בתהליך:
המטרה היא להגיע למקום טוב יותר מהיכן שהיינו בתחילה, והשינויים הקטנים בדרך הם משמעותיים וחשובים, לא משנה עד כמה הם זעירים. השאיפה שלנו היא לדחוף את עצמנו לקראת התקדמות מתמדת, תוך שמירה על חמלה עצמית רבה. עלינו להעריך כל התקדמות, ול recognize את המסע האישי של כל אחד ואחת מאיתנו. חיזוק תחושת הערך העצמי והכרת תודה על ההתקדמות — גם אם היא קטנה — מסייעים לנו לבנות בסיס חזק יותר להמשך התהליך.
Commentaires